Φίδι αποστράγγισης, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

Η πατάτα που ξεφλουδίσατε στον νεροχύτη της κουζίνας σας, οι τρίχες που στροβιλίζονται μέσα στην αποχέτευση της μπανιέρας σας και ο μικρός πλαστικός στρατιώτης που έριξε το παιδί σας στην τουαλέτα είναι μερικά από τα μικρά ατυχήματα ή λάθη που συμβαίνον συχνά. Όταν το νερό δεν αποστραγγίζεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε η ακόμη χειρότερα, δεν αποστραγγίζεται καθόλου οι επαγγελματίες υδραυλικοί της εταιρείας 24gr.gr έχουν πάντα στην εργαλειοθήκη τους ένα φίδι αποστράγγισης. Εσείς;

Αυτό το εύχρηστο εργαλείο ονομάζεται επίσης φίδι αποστράγγισης ή τρυπάνι αποστράγγισης, είναι απλώς ένα μακρύ, χοντρό, εύκαμπτο σύρμα που «φιδίζει» σε αποχετεύσεις και σωλήνες για να απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτά τα μπλοκαρίσματα έρχονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη, ανάλογα με τη συνιστώμενη χρήση.

Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε το σωστό φίδι αποστράγγισης, είτε για τουαλέτα που μπλοκάρει είτε για νεροχύτη, αυτός ο οδηγός σας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να αναζητήσετε και συγκεντρώνει τις καλύτερες επιλογές φιδιού αποστράγγισης για αποτελεσματικότητα και ευκολία χρήσης.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το καλύτερο φίδι αποστράγγισης

Εάν προτιμάτε να μην καλέσετε έναν υδραυλικό για μια επίσκεψη, είναι σημαντικό να έχετε το κατάλληλο εργαλείο εάν αντιμετωπίζετε μια βουλωμένη αποχέτευση. Έτσι, αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε σωστά το καλύτερο φίδι αποστράγγισης για το σπίτι σας.

Σκεφτείτε αν ένα χειροκίνητο ή ηλεκτρικό μοντέλο θα ήταν το καλύτερο και σκεφτείτε τον τύπο της κεφαλής φιδιού που θα ήταν πιο αποτελεσματικός. Λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και τις πρόσθετες δυνατότητες του προϊόντος που αναφέρονται παρακάτω κατά την αγορά.

Χειροκίνητο έναντι ηλεκτρικού

Τα περισσότερα φίδια αποστράγγισης έχουν μια μικρή μανιβέλα που γυρίζει με το χέρι για να προχωρήσει και να αποσύρει το καλώδιο. Αυτά τα χειροκίνητα φίδια αποστράγγισης είναι καλά για περιστασιακή χρήση στο σπίτι για να ξεμπλοκάρουν απλά μπλοκαρίσματα στην κουζίνα ή στο μπάνιο, νεροχύτη ή τουαλέτα.

Εάν αναμένετε να χρησιμοποιείτε ένα φίδι αποστράγγισης σε τακτική βάση ή σχεδιάζετε την αντιμετώπιση μεγάλων φράξεων σε υδρορροές ή πλυντήρια ρούχων, ο επιπλέον μυς και η μειωμένη καταπόνηση των χεριών ενός ηλεκτρικού φιδιού αποστράγγισης μπορεί να το κάνουν την καλύτερη επιλογή.

Αυτά τα εργαλεία προωθούν και αποσύρουν το καλώδιο με το πάτημα ενός κουμπιού και τροφοδοτούνται πιο εύκολα από επίμονα τσόκαρα. Αυτή η επιπλέον προφορά έρχεται με μια πριμοδότηση. Τα ηλεκτρικά φίδια υδραυλικών εγκαταστάσεων τείνουν να κοστίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα χειρωνακτικά τους.

Υλικό

Τα φίδια αποστράγγισης είναι ανθεκτικά στο νερό, αλλά πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αντισταθούν στις διαβρωτικές επιπτώσεις των απορριμμάτων και των χημικών καθαριστικών αποστράγγισης. Με αυτό κατά νου, οι κατασκευαστές φιδιών αποστράγγισης χρησιμοποιούν πλαστικό ABS υψηλής ποιότητας και εύκαμπτο χάλυβα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Ένα φίδι κατασκευασμένο αποκλειστικά από πλαστικό ABS θα είναι πιθανότατα λιγότερο ακριβό από ένα μεταλλικό μοντέλο και επίσης κάπως πιο κοντό από ένα τυπικό φίδι αποστράγγισης. Λόγω της μικρής προσέγγισης και της μεγάλης ευελιξίας τους, τα πλαστικά φίδια ABS χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για την αφαίρεση φραγμών που δεν είναι πολύ βαθιά ή δύσκολα να περάσουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι καλά για να διώξουν τις συστάδες τρίχας από το ντους.

Τα τυπικά και βαριά επαγγελματικά φίδια αποστράγγισης μπορούν να χρησιμοποιούν πλαστικό ABS στη λαβή ή το τύμπανο, αλλά το πραγματικό φίδι είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο χάλυβα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Το βαρύτερο και πιο άκαμπτο μεταλλικό υλικό καθιστά ευκολότερο να σπρώχνεται σκληρά φράγματα και να πλοηγείστε στο σύστημα αποστράγγισης. Αυτά τα φίδια τείνουν να έχουν μήκος μεταξύ 10 και 25 ποδιών και μερικά είναι πάνω από 50 πόδια.

Μήκος και πάχος καλωδίου

Τα φίδια αποστράγγισης έρχονται σε μερικά τυπικά μήκη και πάχη. Για να αντιμετωπίσετε κοινά οικιακά ζητήματα, όπως το να ξεμπλοκάρετε νεροχύτη , μπανιέρα ή ντους, θα πρέπει να είναι αρκετό ένα καλώδιο 25 ποδιών με πάχος 1/4 έως 5/16 της ίντσας.

Όσοι ζουν σε ένα πολυώροφο σπίτι με μπάνια στον επάνω όροφο μπορεί να είναι καλύτερα με ένα φίδι που έχει ένα καλώδιο 50 ποδιών, το οποίο είναι ικανό να φτάσει σε βουλώματα σε μεγαλύτερους σωλήνες.

Για ένα πιο σοβαρό φράξιμο στους κύριους σωλήνες νερού του σπιτιού, μπλοκαρίσματα πιο κάτω από τον αποχετευτικό νεροχύτη της κουζίνας από ένα τυπικό φράξιμο τροφίμων ή προβλήματα με την αποστράγγιση του πλυντηρίου, μπορεί να ζητηθεί ένα πιο σκληρό φίδι αποστράγγισης.

Μερικές φορές ονομάζονται μηχανές μεσαίας αποστράγγισης, αυτά τα ισχυρά εργαλεία έχουν συνήθως ένα παχύτερο καλώδιο – συχνά 1/2 ίντσα σε διάμετρο – και εκτείνονται έως και 75 πόδια για να φτάσουν βαθιά στις υδραυλικές γραμμές.

Σχεδιασμός κεφαλής

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κεφαλιών στην άκρη του καλωδίου ενός φιδιού αποστράγγισης: κεφαλές κοπής και πηνία ή οδοντωτές κεφαλές. Ορισμένα φίδια αποστράγγισης επιτρέπουν τη μετατόπιση των κεφαλών, αλλά τα περισσότερα έχουν μία σταθερή κεφαλή.

  • Οι κοπτικές κεφαλές έχουν κάπως αιχμηρά πτερύγια ή αγκάθια για να μασούν στερεά τσόκαρα, όπως κομμάτια φαγητού ή λίπους, ρίζες, μεγαλύτερα κομμάτια σαπουνιού, παχύς θρόμβους φύλλων και λάσπης και άλλους τύπους αρκετά στερεών ουσιών που μπορεί να μπλοκάρουν ένα σωλήνα. Αυτές οι κεφαλές βρίσκονται συχνότερα σε μεγάλους, ισχυρούς τροχούς αποστράγγισης που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.
  • Τα πηνία ή τα οδοντωτά κεφάλια είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα οικιακού φράγματος. Αυτές οι κεφαλές έχουν είτε ένα πηνίο από χοντρό σύρμα είτε μια οδοντωτή κεφαλή που κολλάει σε εμπόδια για να τραβήξει αντικείμενα από την αποχέτευση. Είναι η καλύτερη επιλογή για την ανάκτηση παιχνιδιών ή κοσμημάτων από τουαλέτες ή αποχετεύσεις νεροχύτη , το τράβηγμα των μαλλιών που έχουν μαζευτεί από την αποχέτευση της μπανιέρας, την αντιμετώπιση των χαρτιών ή την πάνα, ή την απόξεση φλούδων φρούτων ή άλλων φραγμών τροφίμων που δεν είναι στερεά.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Η αναδυόμενη τεχνολογία έχει έρθει στο βασικό φίδι αποστράγγισης για να βελτιώσει την ευκολία χρήσης και απόδοσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  1. Τα φώτα LED σε φίδι αποστράγγισης μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να περιηγηθεί στους σωλήνες όταν χρησιμοποιείται με κάμερα φιδιού αποστράγγισης (δείτε παρακάτω). Τα φώτα LED μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στη λαβή για να φωτίσουν την περιοχή εργασίας.
  2. Οι κάμερες προστίθενται στο τέλος του φιδιού, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν τα πάντα στον αγωγό και να διαγνώσουν τα προβλήματα οπτικά, σε αντίθεση με το “αίσθηση”. Μια κάμερα θα βοηθήσει επίσης τον χρήστη να γνωρίζει εάν τα φράγματα έχουν καθαριστεί πλήρως ή μόνο εν μέρει.
  3. Τα κιτ καθαρισμού αποστράγγισης συνοδεύονται από μια σειρά εργαλείων, προϊόντων καθαρισμού και αξεσουάρ που βοηθούν στην ολοκλήρωση της εργασίας.

Συχνές ερωτήσεις για το φίδι αποστράγγισης

Τα φίδια αποστράγγισης είναι απλά εργαλεία, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, έτσι ώστε ο καθαρισμός της αποχέτευσης να είναι εύκολη υπόθεση. Συνεχίστε να διαβάζετε για πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί ένα φίδι αποστράγγισης, τι είδους φίδια χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες και λάβετε απαντήσεις σε άλλες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα εργαλεία υδραυλικών εγκαταστάσεων,

Ερ. Πώς λειτουργεί το φίδι αποστράγγισης;

Αντί να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο για να πιέσει το νερό και τον αέρα μέσω των σωλήνων, ένα φίδι αποστράγγισης είναι ένα φυσικό εργαλείο που τροφοδοτείται στην αποχέτευση. Όταν το φίδι συναντήσει ένα φράγμα, περιστρέφεται προς το εμπόδιο για να το διασπάσει ή να πιάσει τη μάζα και να το τραβήξει έξω.

Ε. Τι είδους φίδια χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί;

Συνήθως, οι επαγγελματίες υδραυλικοί θα έχουν περισσότερα από ένα φίδια. Αυτά περιλαμβάνουν σύντομα, οδοντωτά φίδια αποστράγγισης για την αφαίρεση φραγμών τρίχας, τυπικά μεταλλικά φίδια αποστράγγισης που μπορούν να φροντίσουν τα περισσότερα κοντινά τσόκαρα και ισχυρά ηλεκτρικά φίδια αποστράγγισης που μπορούν να φτάσουν τα 50 πόδια σε μήκος για να διώξουν τα τσόκαρα που είναι θαμμένα στη μέση του συστήματος αποχέτευσης.

Ε. Πώς ξεκλειδώνετε μια αποχέτευση με ένα φίδι;

Το να χτυπήσετε ένα αποχετευτικό δίκτυο είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Τοποθετήστε το φίδι στην αποχέτευση, τροφοδοτώντας το αργά περαιτέρω στο σύστημα μέχρι το φίδι να αντιμετωπίσει αντίσταση. Σε αυτό το σημείο, περιστρέψτε το φίδι ενάντια στην απόφραξη μέχρι το εύκαμπτο καλώδιο να τροφοδοτηθεί ελεύθερα μέσω των σωλήνων.

Εάν το μπλοκάρισμα δεν σπάσει, προσπαθήστε να τραβήξετε αργά το φίδι. Είναι πιθανό ότι τα στερεά μπλοκαρίσματα μπορούν να μπλεχτούν με το φίδι, επιτρέποντας στα συντρίμμια να τραβηχτούν έξω από την αποχέτευση αντί να εξαναγκαστούν προς τα κάτω. Αφού αφαιρέσετε το φίδι, τρέξτε το νερό με πλήρη δύναμη για λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσετε ότι το μπλοκάρισμα έχει αφαιρεθεί ή διαλυθεί.

Ε. Πώς μπορείτε να περάσετε ένα φίδι από την παγίδα Ρ;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ξεπεράσετε την παγίδα Ρ στο σύστημα αποστράγγισης. Ένα λεπτό, εύκαμπτο φίδι δεν θα δυσκολευτεί να ελιχθεί σε στενές γωνίες. Εάν ένα τέτοιο φίδι δεν είναι αρκετά σφιχτό για να διασπάσει βαριά τσόκαρα, δοκιμάστε ένα παχύ φίδι με μανιβέλα ή μηχανική μανιβέλα που στρίβει φυσικά το φίδι έτσι ώστε να μπορεί να κατευθυνθεί προς τη σωστή διαδρομή.

Εάν αυτές οι επιλογές αποτύχουν, σκεφτείτε να αφαιρέσετε την παγίδα P για να εισαγάγετε το φίδι πέρα ​​από αυτό το προβληματικό σημείο. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε την παγίδα P μόλις οι σωλήνες τσιμπηθούν.

Ε. Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε φίδι αποστράγγισης;

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το φίδι αποστράγγισης στην αποχέτευση σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να μειώσετε την πιθανότητα φράγματος.

Τελικές σκέψεις

Η πρόσληψη ενός επαγγελματία υδραυλικού για την αντιμετώπιση ενός ήπιου φράγματος ή μπλοκαρίσματος μπορεί να είναι δαπανηρή, οπότε μια μικρή επένδυση σε ένα φίδι αποστράγγισης μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Μερικές φορές που αναφέρονται ως φίδια υδραυλικών εγκαταστάσεων ή τρυπάνια αποστράγγισης, αυτά τα εργαλεία προσφέρουν έναν γρήγορο, αποτελεσματικό τρόπο για να καθαρίσετε τους φραγμένους νεροχύτες και άλλα προβλήματα αποστράγγισης και χρησιμοποιούνται στη θέση ή σε συνδυασμό με ένα χημικό καθαριστικό αποστράγγισης.

Δείτε περισσότερα για υδραυλικούς:

La Casa de Papel: To trailer 5ης σεζόν- μεγάλη ληστεία φαίνεται μετατρέπεται πόλεμο


Τα κακά νέα είναι ότι το La Casa de Papel τελειώνει φέτος. Τα καλά νέα είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τελευταίο κύκλο σε δύο ξεχωριστά μέρη. Το Netflix μόλις κυκλοφόρησε το trailer για τα πρώτα 5 επεισόδια της τελευταίας σεζόν. Έτσι είχαμε την ευκαιρία και να θυμηθούμε πού είχαμε αφήσει την ιστορία, αλλά και να δούμε τι μας περιμένει.

Η ομάδα του La Casa de Papel φαίνεται να βρίσκεται τώρα στην πιο ευάλωτη θέση της
Έχοντας χάσει τη Ναϊρόμπι αλλά και τη βοήθεια του Καθηγητή, πρέπει να ανταπεξέλθουν με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει. Η Σιέρρα φαίνεται να δοκιμάζει τον Καθηγητή μέχρι την τελευταία στιγμή, γι’αυτό η Ρακέλ καλείται να αναλάβει την υπόθεση μέσα στην τράπεζα. Κανένας από την ομάδα δεν φαίνεται να είναι αρκετά ψύχραιμος ώστε να σκεφτεί έξυπνα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανάμειξη του στρατού. Εν ολίγοις, από μία μεγάλη ληστεία, ίσως οι ήρωες οδηγηθούν σε έναν άγριο πόλεμο.

Την προσοχή τραβούν κυρίως τα flashbacks στο trailer
Οι περισσότεροι θεατές λογικά αναφώνησαν βλέποντας πως και σε αυτή τη σεζόν θα έχουμε τον Μπερλίν στις οθόνες μας. Πρόκειται ίσως για τον πιο αγαπημένο χαρακτήρα όλων. Ακόμη όμως και 4 σεζόν μετά, υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο που περιτριγυρίζει αυτόν, τον θάνατό του και την αγαπημένη του Τατιάνα. Το ίδιο ισχύει και για τη Ναϊρόμπι, η οποία θα βρίσκεται και πάλι στα flashbacks της σειράς. Η σειρά επίσης θα εξερευνήσει και το πρόσφατο παρελθόν της Τόκιο και της σχέσης της. Αφού οι ήρωες λύσουν όλα τα μεταξύ τους θέματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον χειρότερο εχθρό: τον στρατό.

Οι περισσότεροι ελπίζουν πως αυτό είναι ακόμη ένα πλάνο του Καθηγητή. Η καλύτερη θεωρία είναι ότι εκείνος θέλει να κάνει την αστυνομία και τον στρατό να πιστέψουν ότι νίκησαν μέχρι να κάνει την τελική του κίνηση. Αυτό το σενάριο όμως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Άλλωστε ο δημιουργός της σειράς, Alex Pina μάς έχει προετοιμάσει για την ολοκληρωτική καταστροφή στην 5η σεζόν. Μένει να δούμε αν θα βγει τελικά αληθινός.

Το πρώτο μέρος της 5ης σεζόν θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 3 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Τα travel kits που πρέπει να τσεκάρεις πριν φύγεις διακοπές 

Μπάρες δημητριακών με μαύρη σοκολάτα και σύκο

Πηγή: savoirville.grSource link

Κομισιόν: Εκταμίευσε προχρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ Ελλάδα Ταμείου Ανάκαμψης


Προχρηματοδότηση, ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκταμίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGeneration EU).

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), αντιστοιχεί στο 13% των επιχορηγήσεων και δανείων που προορίζονται για τη χώρα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού RRF και τονίζει πως «οι προχρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας».

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης. Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ καθόλη τη διάρκεια του σχεδίου της (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Η σημερινή εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων δανειοληπτικών πράξεων στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Έως τα τέλη του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ για να χρηματοδοτηθούν οι πρώτες προγραμματισμένες εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού RRF, ο οποίος αποτελεί μέρος του NextGenerationEU, θα διατεθούν 723,8 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη-μέλη. «Το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μέρος της πρωτοφανούς αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στην κρίση COVID-19, με στόχο να εξέλθουν τα κράτη-μέλη, ακόμα ισχυρότερα από αυτήν, προωθώντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή των κοινωνιών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο RRF αξιοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Μερικά από τα χρηματοδοτούμενα έργα είναι τα ακόλουθα:

• Διασφάλιση της πράσινης μετάβασης: 645 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, αυξάνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ικανότητα αποθήκευσης.

• Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.

• Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: 740 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, μεταξύ άλλων για τους μακροχρόνια ανέργους και τα μειονεκτούντα άτομα. Άλλα 627 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη βελτίωση και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης· την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών· και τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα θα λάβει σήμερα την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Είναι η έναρξη της εφαρμογής του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας με την ονομασία “Ελλάδα 2.0” και η απαρχή ενός πιο οικολογικού και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό σας έτσι ώστε το σχέδιο αυτό να στεφθεί με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Έπειτα από τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του NextGenerationEU κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τις πρώτες πληρωμές για άλλα προγράμματα του NextGenerationEU, χαίρομαι που έχουμε πλέον φτάσει στο στάδιο των εκταμιεύσεων για τον RRF. Η εντατική συνεργασία με την Ελλάδα και η πολύ καλή προετοιμασία από την πλευρά της Επιτροπής μάς επέτρεψαν να εκταμιεύσουμε τα κονδύλια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι, με τους πόρους που θα συγκεντρώσουμε, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες προχρηματοδότησης όλων των κρατών μελών, δίνοντας έτσι την αρχική ώθηση για την υλοποίηση των πολυάριθμων πράσινων και ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια».

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «για να στηρίξει το φιλόδοξο σχέδιό της, το οποίο θα αποβεί προς όφελος όλων των περιοχών της χώρας και όλων των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Παναγιωτόπουλος: Κανονικά οι αποζημιώσεις στις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας


«Η καταβολή των αποζημιώσεων στις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται κανονικά, χωρίς να έχουν αναφερθεί καθυστερήσεις. Κατ’ εξαίρεση, καθυστέρησε η καταβολή αποζημίωσης σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) μόνο στην 114 Πτέρυγα Μάχης, για διαδικαστικούς και λογιστικούς λόγους, ενώ επίκειται, σε σύντομο χρόνο, η επίλυση του ζητήματος». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Απλήρωτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας».

Αναφορικά με τη μετακίνηση των ΟΒΑ από τις οικείες τους προς τις μονάδες τους κατά τις αργίες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 200/93, ενώ η υπηρεσία εξαντλεί όλα τα διατιθέμενα μέσα για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και μάλιστα πέραν των προβλεπομένων».

«Τόσο οι οικονομικές αποδοχές όσο και το εργασιακό καθεστώς των ΟΒΑ είναι απολύτως σαφή στις εγκυκλίους, οι οποίες εκδίδονται πριν τον εκάστοτε διαγωνισμό πρόσληψής τους» καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Πηγή: skai.grSource link

Η φαντασίωση ενός παντρεμένου μπαμπά

Η φαντασίωση ενός παντρεμένου μπαμπά

Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την πανδημία, ιδίως οι γονείς. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή ησυχίας, ούτε μια στιγμή για τίποτα. Σε ένα χρόνο, ζήσαμε μια δεκαετία ρουτίνας. Ήρθαν τα πάνω κάτω στο σεξ και την ερωτική ζωή μας!

“Η γυναίκα μου και εγώ έχουμε μια φαντασίωση”

Δείτε τι μας έστειλε ένας μπαμπάς και πώς θέλει να ανανεώσει την ερωτική διάθεση με τη γυναίκα του!

Ένα σαββατοκύριακο μακριά από τα παιδιά. Ένα ακριβό ξενοδοχείο. Ξαπλώνουμε στα σεντόνια υψηλής ποιότητας στο king-size κρεβάτι, βάζουμε απαλή μουσική στο ηχείο και μετά δεν μιλάμε, δεν κινούμαστε, απλά απολαμβάνουμε την απόλυτη ηρεμία. Δεν κάνουμε τίποτα. Είναι υπέροχο.

Στο σπίτι δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Το προαστιακό σπίτι μας στην Αθήνα ήταν ήδη πολύ μικρό πριν γίνει δύο σχολεία και ένα γραφείο. Η συνομιλία ξεκινά στις 6:00 π.μ., όταν ο πεντάχρονος θέλει να παίξει και να ρωτήσει για τον Mario Kart, και πηγαίνει μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουμε την πόρτα του υπνοδωματίου μας στον έφηβο γιό μας που πλέον δεν κοιμάται όπως όταν πήγαινε σχολείο. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή ησυχίας, ούτε μια στιγμή για τίποτα, ούτε για έρωτα. Σε ένα χρόνο, ζήσαμε μια δεκαετία ρουτίνας.

Και, όμως, αυτός ο μπαμπάς και η γυναίκα του που δεν έχουν μείνει ποτέ μακριά ο ένας από τον άλλον, κατάφεραν και άντεξαν μαζί. Σε ένα αδύνατο έτος, αυτό το πράγμα ήταν δυνατό. Σε ένα χρόνο που το μόνο που ήθελαν δεν ήταν τίποτα άλλο, από την κανονικότητα τους ως άνθρωποι και ως ζευγάρι.

Πώς επηρέασε η καραντίνα 2021 τα ζευγάρια;

Δεν το κατάφεραν όλοι αυτό. Η χρονιά εν μέσω πανδημίας αποκάλυψε τις ρωγμές σε πολλούς γάμους. Κάποιοι χώρισαν από τον Απρίλιο 2020 και προσπάθησαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, ενώ για άλλους κατέρρευσαν όλα γύρω τους. Άλλοι δεν χώρισαν και πέρασαν αυτή τη φορά παγιδευμένοι σε ένα σπίτι μαζί, παίζοντας έναν καθημερινό εφιάλτη.

Ακόμα και για πολλά ζευγάρια που έμειναν μαζί, τον τελευταίο χρόνο ήταν η χειρότερη από τη ζωή τους. Είναι σίγουρα εκεί για εμάς, αλλά χλωμά σε σύγκριση με το πότε η γυναίκα μου είχε καρκίνο και υπομείναμε σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που εξασφάλισαν ότι δεν πέθανε από αυτό. Αυτό μας δίδαξε ότι μερικές φορές απλά πρέπει να βάλεις το κεφάλι σου κάτω και να εξουσιάσεις, ότι το έργο του μη θανάτου είναι επίσης ουσιαστικό έργο.

Και έτσι μοιραζόμαστε αυτήν την εργασία. Μοιραζόμαστε τη σχολική ημέρα. Μοιραζόμαστε το μαγείρεμα, τον καθαρισμό και την κατανόηση ότι το σπίτι μας είναι πάντα ένα χάος. Μοιραζόμαστε τις αδιάλειπτες συνομιλίες με τα παιδιά. Μερικές φορές, όταν δεν ξοδεύουμε πλήρως, μοιραζόμαστε ο ένας τον άλλον. Συνήθως ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας και δεν μένει χρόνο για εμάς, τις προσωπικές μας ανάγκες, το σεξ και την ηρεμία μας.

Κανείς δεν ξεφεύγει από αυτό τον φαύλο κύκλο. Παρόλο που όσο καλοκαιριάζει οδεύουμε προς την ελευθερία μας, τίποτα πλέον δεν θα μοιάζει ποτέ με αυτό που υπήρχε πριν. “Το μόνο που θέλουμε πια είναι μια μέρα να καθίσουμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου σιωπηλά… χωρίς να κάνουμε σεξ και τότε θα ξέρουμε ότι τα καταφέραμε μαζί. Και όλα θα γίνουν όπως πρώτα.

Διαβάστε περισσότερα:

Survivor: Το σχέδιο Παππά -Γιατί ζητησε να αντιμετωπίσει τον Τζέιμς (vid)


Η απρόσμενη πρόταση του Αλέξη που έφερε αναστάτωση στον James και στον Νίκο, κυριαρχεί στο σημερινό επεισόδιο του Survivor.

Ποιο σχέδιο του Αλέξη κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση;

Πώς νιώθει ο James με το ρίσκο που προκλήθηκε να πάρει;

Το αποψινό αγώνισμα με έπαθλο την ασυλία βάζει τους Κόκκινους και τους Μπλε σε έναν δύσκολο και απαιτητικό στίβο μάχης.

Ποια ομάδα θα τα καταφέρει καλύτερα;

Τι συζητήσεις θα γίνουν στο Συμβούλιο του νησιού;

Δείτε το τρέιλερ:

 

Πηγή: skai.grSource link

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά για τον φόρο του 2017


Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017, θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ψυχικό και Φιλοθέη μετά τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών σε τέσσερις ζώνες του δήμου που ίσχυσαν αναδρομικά για το έτος 2017.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές καθορίστηκαν μετά από προσφυγές ιδιοκτητών, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των φορολογούμενων στις εξής περιπτώσεις:

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, η αξία του οποίου υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης των παρακάτω Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού:

– Ψυχικού (Β΄ και ΣΤ΄ Ζώνη)

– Φιλοθέης (Α΄ και Γ΄ Ζώνη)

Για τους φορολογούμενους αυτούς, από τις 15:00 της Δευτέρας, 19/04/2021, έως τις 20:00 της Παρασκευής, 23/04/2021, δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων Ε9 έτους 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Survivor: Ποιος θα βγει πρώτος υποψήφιος της εβδομάδας;


Δείτε απόψε στις 22:00 στον ΣΚΑΪ, τον πρώτο αγώνα ασυλίας στο Survivor.

Πρώτος αγώνας ασυλίας της εβδομάδας και στην Κόκκινη ομάδα οι εντάσεις με επίκεντρο τον Τριαντάφυλλο καλά κρατούν…

Ορισμένοι σκέφτονται πως μία ήττα θα τους έδινε τη δυνατότητα να «ξεφορτωθούν» τους αδύναμους παίκτες όμως όλοι έχουν ανάγκη το φαγητό!

Ο στίβος μάχης συνδυάζει το υδάτινο με το γήινο στοιχείο όμως για μία ακόμα φορά οι στόχοι είναι που κάνουν τη διαφορά.

Οι Μπλε ή οι Κόκκινοι θα πάρουν την πολυπόθητη νίκη; Ποιος θα βγει πρώτος υποψήφιος της εβδομάδας;

Δείτε το τρέιλερ:

Πηγή: skai.grSource link

ΙΟΒΕ: 17% πάνω στα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ το 2019 με την πληρωμή μέσω καρτών


Τη σημαντική συμβολή της χρήσης καρτών στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτυπώνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ). Στη μελέτη με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020», που παρουσιάστηκε σήμερα, καταγράφεται η πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά την περίοδο 2015-2020 και εκτιμώνται η επίδραση των μέτρων πολιτικής στη χρήση καρτών και η συμβολή τους στα φορολογικά έσοδα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών στις καθημερινές συναλλαγές συνέβαλε τουλάχιστον κατά 17% στην ετήσια αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2019.

Σημειώνεται ότι η χρήση καρτών διευρύνθηκε θεαματικά μετά το 2015, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς και μετά το 2017, ως αποτέλεσμα και των μέτρων προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που πάρθηκαν με τον νόμο 4446/2016.

Παρ’ όλα αυτά, το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερο από τους μέσους όρους της ΕΕ, ενώ παρατηρείται ακόμα σημαντικά χαμηλότερη χρήση καρτών σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές της χώρας. Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα και θετικά μέτρα, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη.

Αναλυτικότερα, η δυναμική στη χρήση καρτών πληρωμής παρέμεινε ισχυρή τη διετία 2018-2019, όταν άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, όπως μεταφορές πίστωσης και εντολές άμεσης χρέωσης, παρουσίασαν τάσεις σταθεροποίησης. Έως το τέλος του 2019, ο αριθμός των συναλλαγών δωδεκαπλασιάστηκε εντός μιας πενταετίας, ενώ η αξία συναλλαγών έφτασε πενταπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το τέλος του 2014. Αντίθετα, μετά την αρχική ώθηση από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών που ανέβασε ραγδαία τον αριθμό εντολών άμεσης χρέωσης και μεταφοράς πίστωσης (κατά περίπου 70% υψηλότερα το 2017 σε σχέση με το 2014), ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιβραδυνθεί.

Η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη χρήση καρτών στην Ελλάδα. Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

Η ισχυρή άνοδος της χρήσης καρτών στη χώρα την τελευταία πενταετία δεν κατάφερε να εξαλείψει τη διαφορά σε σχέση με το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Ειδικότερα, η αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019, από 7% το 2015. Παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (31,7%) και της ΕΕ-28 (39,5%).

Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω σύγκλιση παρατηρούνται και μεταξύ γεωγραφικών περιοχών της χώρας, αλλά και κλάδων της εγχώριας οικονομίας. Προσαρμόζοντας την αξία πληρωμών με κάρτα με το ΑΕΠ κάθε περιοχής, παρατηρείται σημαντική σύγκλιση διαχρονικά, με σχετικά μικρή υστέρηση να καταγράφεται ακόμα στις περιοχές εκτός των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και των νησιωτικών περιοχών. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη συχνότητα χρήσης καρτών προσαρμοσμένη ως προς τον πληθυσμιακό μέγεθος των περιοχών, καθώς φαίνεται πως η χρήση καρτών για καθημερινές συναλλαγές χαμηλότερης αξίας είναι λιγότερο διαδεδομένη στην περιφέρεια της χώρας.

Ως προς την κλαδική διάρθρωση, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-2017, το μερίδιο των υπηρεσιών στις πληρωμές με κάρτα παραμένει δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα αγαθά. Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες έχουν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερη περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση.

Η πορεία της χρήσης καρτών μετά το 2017 παρέχει επιπλέον ενδείξεις ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την ενίσχυσή τους με τον νόμο 4446/2016 είχαν στατιστικά σημαντική και θετική επίδραση. Για τα μέτρα του νόμου 4646/2019, τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2020 παρέχουν ενδείξεις για ήπια θετική επίδραση, ωστόσο η ισχυρή επίδραση της πανδημίας στις πληρωμές από τον Μάρτιο του 2020 δυσχεραίνει την ανάδειξη της επίδρασης του νέου νόμου στα σχετικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση καρτών οδήγησε σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1% αύξηση της χρήσης καρτών σε αξία συναλλαγών οδήγησε κατά μέσο όρο την περίοδο 2015-2019 σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), ενώ αντίστοιχα κάθε 1% αύξηση του αριθμού συναλλαγών μεταφράζεται σε αύξηση των εσόδων και 0,09 π.μ. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των καρτών συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της συνολικής ετήσιας αύξησης εσόδων από ΦΠΑ το 2019. Το όφελος σε όρους επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών εκτιμάται σε 273 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο, καθώς ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει το όφελος που προκύπτει ως επιπλέον έσοδα από φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα η οποία παρέμενε αδήλωτη πριν από την εξάπλωση των καρτών πληρωμής.

Με δεδομένο ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από συνέχιση της εξάπλωσης της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με βάση διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 6,4% (1,1 δισ. ευρώ) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ευρωζώνης και κατά 11,1% (2 δισ. ευρώ) εάν έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης που σημειώνεται στην ΕΕ-28.

Καθώς υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από αύξηση της χρήσης καρτών, η μελέτη προτείνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων πολιτικής που ενθαρρύνουν τη διείσδυση ΗΜΠ σε κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής και σε περιοχές με χαμηλή χρήση. Ενδεικτικά συμπληρωματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιστροφή στον καταναλωτή ενός ποσοστού επί της αξίας αγοράς μέσω ΗΜΠ σε στοχευμένες συναλλαγές με μέτριο ρίσκο φοροδιαφυγής, η στόχευση της λοταρίας αποκλειστικά σε συναλλαγές σε κλάδους με υψηλό ρίσκο φοροδιαφυγής και η εισαγωγή διακριτής λοταρίας ή επιστροφή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Τι θα δείτε σήμερα στις 8 ΛΕΞΕΙΣ


Καταιγιστικές εξελίξεις στις 8 ΛΕΞΕΙΣ.

Μη χάσετε απόψε στις 21.00 στον ΣΚΑΪ το επεισόδιο από τον 2ο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς 8 Λέξεις.

Σχέσεις που περνάνε σε άλλο επίπεδο και σχέσεις που οδεύουν προς το τέλος. Όλοι πέφτουν από τα σύννεφα με τη σύλληψη του Αντώνη.

Δείτε πρώτοι το βίντεο

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 171

Η παρεξήγηση ανάμεσα σε Μιχαήλ και Βικτώρια λύνεται κι εκείνη δέχεται με χαρά την πρόταση γάμου. Ο Σίμος ενημερώνει τη Σμαράγδα για τη σύλληψη του Αντώνη κι εκείνη πέφτει από τα σύννεφα. Άναυδος κι ο Άκης, που αναγκάζεται να πάρει πίσω όλα τα καλά λόγια που είχε πει για την επικείμενη συνεργασία του με τον Αντώνη. Ο Νικηφόρος επιμένει με το θέμα του παιδιού, αλλά η Εύα είναι ανένδοτη. Η Ιφιγένεια αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει ανάμεσα σε Σπύρο και Αλκμήνη και ζητάει τις συμβουλές του Φρίξου και της Νόνας. Την ίδια ώρα, η Αλκμήνη εξομολογείται τα συναισθήματά της στον Σπύρο και, σε μια στιγμή αδυναμίας, τον φιλάει. Ο Οδυσσέας με την Έρση και τον Μάρκο αναχωρούν για Γενεύη. Η Ναυσικά, ανήσυχη με την εμφάνιση της Μιρέλλας Κονταξή, θεωρεί ότι στοχεύει στη διεκδίκηση της Τζουλιάνας. 

Πηγή: skai.grSource link

Υπουργείο Οικονομικών: Η μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία ανά κατηγορία


Στη μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά το ήμισυ προχωρά η κυβέρνηση θέλοντας να στηρίξει τον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στον τουρισμό.

Αναλυτικά:

α) για την Α’ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

β) για τη Β’ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής.

“Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες” σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: skai.grSource link

Άλλη μία prequel του Game of Thrones; – Πότε έρχεται το ντεμπούτο του «παράγωγου» του


Στα σκαριά έχει η HBO μια σειρά prequel του Game of Thrones: η The Tales of Dunk and Egg θα βασίζεται στις νουβέλες του George R. R. Martin και στα επεισόδια, διάρκειας μιας ώρας το καθένα, θα παρακολουθούμε πιθανότατα τους χαρακτήρες Ser Duncan the Tall (γνωστόν επίσης ως «Dunk») και τον Aegon V Targaryen (γνωστόν επίσης ως «Egg»), 90 χρόνια πριν τα όσα συνέβησαν στο GoT. Το σχετικό δημοσίευμα του Variety δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει η HBO.

Τα ευχάριστα, ομολογουμένως, νέα έφτασαν σχεδόν δύο χρόνια μετά το όχι και τόσο ευπρόσδεκτο από τους φανατικούς θαυμαστές τέλος της αρχικής σειράς και ενώ είναι σε εξέλιξη η παραγωγή μιας άλλης prequel, της House of the Dragon. Το ντεμπούτο αυτού του «παράγωγου» του GoT έχει προγραμματιστεί για το 2022 και η σειρά αυτή θα εστιάζει στην οικογένεια Targaryen, 300 χρόνια πριν από όσα παρακολουθήσαμε στην αρχική.

Σύμφωνα με κατά καιρούς δημοσιεύματα, η HBO σχεδίαζε πέντε «παράγωγα» να ακολουθήσουν μετά τους δημοφιλείς οκτώ κύκλους του Game of Thrones. Για ένα από αυτά, το οποίο εστίαζε στην Εποχή των Ηρώων και στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε η Naomi Watts, δόθηκε αρχικά το πράσινο φως, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να το ακυρώσουν. Είναι ασαφές το κατά πόσον θα προχωρήσουν τα άλλα πρότζεκτ μιας και το μόνο σίγουρο είναι η δήλωση, πριν ένα χρόνο, του Casey Bloys, προέδρου προγραμματισμού στην HBO: «Όλοι εστιάζουμε στη House of the Dragon».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Υπεγράφη η ΚΥΑ για το διαβατήριο ιπποειδών


Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνονται στο εθνικό  δίκαιο οι κανόνες που αφορούν στις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών, υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο εναρμόνισης της νομοθεσίας αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ  με τους κανόνες της ΕΕ, υπεγράφη η Κοινή  Υπουργική απόφαση, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου και συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 όσον αφορά τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών).

Στις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου καθορίζονται τα αναγκαία οργανωτικά και εκτελεστικά μέτρα για την  εφαρμογή των διατάξεων  του Κανονισμού. 

Ορίζονται:

–          οι αρμόδιες αρχές εποπτείας και ελέγχου του συστήματος αναγνώρισης
      των ιπποειδών,
–         οι αρμοδιότητες και οι διοικητικές διαδικασίες, 
–         οι εκδίδουσες αρχές διαβατηρίων ίππων,
–         η δημιουργία εθνικής κεντρικής βάσης δεδομένων ίππων,
–         οι διαδικασίες έκδοσης εγγράφων αναγνώρισης,
–         η διαδικασία έκδοσης εγγράφου αναγνώρισης αντικατάστασης,
–     οι υποχρεώσεις των κατόχων ίππων,
–         οι υποχρεώσεις των εκδιδουσών αρχών,
–         οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης καθώς  και
–          το περιεχόμενο του διαβατηρίου των ιπποειδών στα επιμέρους κεφάλαιά
      του όπως προβλέπεται από τον Καν (ΕΕ) 2015/262.

Πηγή: skai.grSource link

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας και της Μεσογείου και μπορείτε να ξεναγηθείτε σ’αυτή με το Santorini Private Tour. Στο στολίδι του Αιγαίου, τη Σαντορίνη έχει δημιουργηθεί ένας εκπληκτικά μακρύς εσωτερικός κόλπος, που ονομάζεται καλντέρα. Η αρχιτεκτονική της, οι όμορφες παραλίες, οι ηφαιστειακές ιαματικές πηγές και η πολιτισμική της ταυτότητα, καθιστούν τη Σαντορίνη έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς προορισμούς και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τοποθεσία και Ιστορία του νησιού

Η Σαντορίνη, επίσημα γνωστή ως Θήρα, είναι νησί των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος,. Στην αρχαιότητα το νησί ονομάστηκε Στρογγύλη, λόγω του στρογγυλού του σχήματος. Περίπου το1.500 π.Χ. το νησί υπέστη μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, πιθανόν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στη Γη τα τελευταία χιλιάδες χρόνια. Κατά συνέπεια, το κέντρο του νησιού βυθίστηκε και το υπόλοιπο νησί υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η Σαντορίνη σήμερα είναι ένα ημισεληνοειδές νησί με μια τεράστια καλντέρα, έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη, στη δυτική του πλευρά. Η καλντέρα περιβάλλεται από τους απότομους βράχους της Σαντορίνης και του νησιού της Θηρασιάς. Στη μέση υπάρχουν δύο νησιά, το μικρότερο είναι τα ερείπια του παλιού ηφαιστείου, η Παλαιά Καμένη, και το μεγαλύτερο είναι ένα νέο ηφαίστειο, η Νέα Καμένη. Αν και το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό, προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Πληθυσμός και Τουρισμός

Η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νησί είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες. Η Σαντορίνη έχει περίπου 15.500 κατοίκους και το νησί δέχτηκε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες το 2018.

Ο παραπάνω αριθμός δεν περιλαμβάνει τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στο νησί κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους. Η Σαντορίνη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέτα, που σημαίνει ότι στην περίοδο αιχμής ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να φτάσει τους 15.000 την ημέρα.

Σημαντικά αξιοθέατα

Στη Σαντορίνη υπάρχει ένα μοναδικό σκηνικό όπου τα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα είναι ονειρεμένα, τα σπήλαια σκαλισμένα σε βράχους και τα λιθόστρωτα μονοπάτια αποπνέουν μια μοναδική αίσθηση. Το πιο διάσημο σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα είναι στο κάστρο της Οίας. Άλλες γνωστές τοποθεσίες είναι ο ρομαντικός Φάρος στο Ακρωτήρι και ο Πύργος, ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού.

Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο και τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Σαντορίνη. Περάστε χρόνο στις εξωτικές παραλίες του Περίβολου και της Περίσσας, φωτογραφίστε το ιστορικό Καστέλι (Κάστρο) και εξερευνήστε το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Μπορείτε να περάσετε τις διακοπές στη Σαντορίνη όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το κλίμα είναι υγρό, ζεστό και έχει δροσιά το βράδυ, κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο Αύγουστος φέρνει τα περίφημα μελτέμια, ενώ τον χειμώνα έχει ήπιο κρύο και αραιές βροχοπτώσεις.

Οι υπαίθριες γιορτές στο νησί περιλαμβάνουν τα «Ηφαίστεια», που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο και γίνεται αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δραματικά πυροτεχνήματα, συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις. Ένα άλλο δημοφιλές φεστιβάλ είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο, το οποίο καλωσορίζει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσουν διάφορες συναυλίες στα Φηρά.

Παραλίες στη Σαντορίνη

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη Σαντορίνη είναι η Κόκκινη Παραλία και η Λευκή Παραλία, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με πλοίο.  Η παραλία Καμάρι, η παραλία της Βλυχάδας, η παραλία Έρως έχουν επίσης τη δική τους γοητεία. Η παραλία της Περίσσας είναι κατάλληλη για άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν σε κάποιο από τα beach bar που υπάρχουν εκεί. Ακόμη, η παραλία Βουρβούλος, η παραλία Κάθαρος, η παραλία του Περίβολου και παραλία του Μονόλιθου είναι κατάλληλες για φιλήσυχους τουρίστες..

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για διακοπές στη Σαντορίνη;

Παρόλο που ποτέ δεν είναι κακή στιγμή για να επισκεφθείτε το όμορφο νησί της Σαντορίνης, η καλύτερη περίοδος να ταξιδέψετε στο νησί κρίνεται από εσάς. Συνήθως, οι ταξιδιώτες είναι περισσότεροι την περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι ο καιρός είναι καλύτερος αυτούς τους μήνες

Εάν θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί κατά τη θερινή περίοδο.. Ο καιρός είναι ζεστός και ηλιόλουστος αυτούς τους μήνες, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είναι οι πιο ζεστοί μήνες. Αν θέλετε να απολαύσετε κολύμπι, ηλιοθεραπεία και χαλάρωση στην παραλία, θα πρέπει να έχετε κατά νου αυτούς τους μήνες. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να απολαύσετε ένα ήσυχο ταξίδι και χαμηλότερες τιμές, σκεφτείτε να επισκεφθείτε τη Σαντορίνη τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.

Πού να μείνω στη Σαντορίνη;

Το νησί της Σαντορίνης έχει πολλά χωριά και σημεία που φημίζονται για την άγρια, φυσική ομορφιά τους. Ωστόσο, ένα από τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στη Σαντορίνη είναι η άκρη της καλντέρας. Χτισμένη σχεδόν 330 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαθέτει ασβεστωμένα σπίτια που εκτείνονται σε όλη την περιοχή των 16 χλμ. Η Οία, τα Φηρά, το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι είναι εξαιρετικές επιλογές για διαμονή στο νησί και έχουν υπέροχη θέα. Η επιλογή διαμονής καθορίζεται βέβαια και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε, καθώς η διαμονή στο κέντρο του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι αρκετά ακριβή.

Διαβάστε περισσότερα για το Santorini Private Tour:

Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ: Οι συνταγές της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποχαιρετά το 2020 με τις καλύτερες συνταγές. Πιάτα εύκολα αλλά και απολαυστικά, εορταστικά αλλά και καθημερινά, υγιεινά αλλά και λαχταριστά. Από την Τρίτη 29 έως και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, στις 11.30 είναι Ώρα για Φαγητό, στον ΣΚΑΪ.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

Οι σημερινές συνταγές είναι πεντανόστιμες και φανταστικές. Το θεϊκό μοσχάρι με κόκκινο κρασί και καστανό ρύζι θα μας ενθουσιάσει, αφού μιλάμε για ένα φαγητό… εγγύηση! Το δεύτερο πιάτο περιλαμβάνει λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον, που μπορούμε να τα απολαύσουμε μόνα τους ή σαν συνοδευτικό με κρέας. Όπως και να έχει κάνουν τη διαφορά! Για το τέλος, μας περιμένει μία σούπα τραχανά, μία από τις πλέον εύκολες, γρήγορες και παραδοσιακές συνταγές.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου

Στο τελευταίο μαγειρικό σχολείο της χρονιάς, τα μαθήματα της Αργυρώς είναι εύκολα και γρήγορα, αλλά πεντανόστιμα και απολαυστικά. Η αρχή γίνεται με μία αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα και στραγγιστό γιαούρτι και για τη συνέχεια ετοιμάζει μία μοσχαρόσουπα με κριθαράκι, ένα παραδοσιακό πιάτο, θρεπτικό, δυναμωτικό και νόστιμο, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Για το τέλος, έχει την πιο εντυπωσιακή συνταγή της ημέρας, μία κολοκύθα με μήλα γεμιστά στον φούρνο, ιδανική για να παρουσιαστεί ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι. 

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου

Για την τελευταία μέρα του χρόνου, η Αργυρώ έχει τα καλύτερα! Έτσι, αν μέχρι τώρα δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορούμε να φτιάξουμε μία αλμυρή βασιλόπιτα, τώρα δεν έχουμε δικαιολογία Το παραδοσιακό πιάτο με πράσα είναι μία αλμυρή πίτα εμπλουτισμένη με πολλά μπαχάρια που θα κάνει τη νέα χρονιά να ξεκινήσει με τραγανή νοστιμιά! Στη συνέχεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να φτιάξουμε τα πιο τραγανά μπισκότα με σαλάμι και παρμεζάνα που θα λιώνει σε κάθε μπουκιά ενώ για το τέλος δοκιμάζουμε τα τρουφάκια με πορτοκάλι και μπισκότο, ένας θεϊκός συνδυασμός, μία συνταγή που είναι το κάτι άλλο.

Δείτε όλες τις συνταγές εδώ
 

Πηγή: skai.grSource link

Σταϊκούρας: Νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 


«Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους για το 2021, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών. 
Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022.

Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού. 

Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένεται και η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.  

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνοντας κάθε φορά, με ακρίβεια και σταθερότητα, βήματα που σταδιακά οδηγούν στην κανονικότητα, συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία αφενός παρέχει εγκαίρως την απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, και αφετέρου οδηγεί σε συνεχή αναβάθμιση του κύρους της χώρας». 

Πηγή: skai.grSource link

Επίδομα γέννησης-νέοι γονείς: Παράταση 31/12- Βήματα με όσους έχασαν πρώτη προθεσμία


Την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το επίδομα γέννησης σε νέους γονείς γνωστοποίησε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέοι γονείς, κατά παρέκκλιση της αρχικής τρίμηνης προθεσμίας και εφόσον για διαφορετικούς λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την σχετική αίτηση ή δεν την υπέβαλαν οριστικά έως και τις 26 Νοεμβρίου 2020, έχουν πλέον μία δεύτερη ευκαιρία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4756/26-11-2020 (ΦΕΚ 235 Α), οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης που έχασαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, όσοι δημιούργησαν αίτηση, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2020, αλλά δεν την υπέβαλαν οριστικά και έληξε, πριν την εν λόγω ημερομηνία, η τρίμηνη προθεσμία υποβολής της, καθώς και όσοι από τους υποψήφιους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση και τους ζητήθηκε, μέσω της εφαρμογής, η προσκόμιση έως τις 26 Νοεμβρίου 2020 σε Κέντρο Κοινότητας ή δήμο συμπληρωματικών δικαιολογητικών, προκειμένου να διεξαχθεί ο έλεγχος και να οριστικοποιηθεί η υποβολή αίτησης και έχασαν την προθεσμία, θα πρέπει να προβούν στην υποβολή της έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα.

Σημειώνεται ότι στο άνω δεξιό μέρος της ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, που υποβάλλεται στη διεύθυνση https://epidomagennisis.gr, εμφανίζεται η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, αμέσως μετά την εισαγωγή των στοιχείων που ζητούνται για το επιδοτούμενο νεογέννητο.

Γενικές πληροφορίες για το επίδομα γέννησης είναι διαθέσιμες στη σελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://opeka.gr/epidoma-gennisis/.

Πηγή: skai.grSource link

Τι θα δείτε στο Big Brother


Δείτε απόψε στις 23.00 στο νέο επεισόδιο του Big Brother:

Μετά την αποχώρηση της Ραμόνας στο επίκεντρο των συζητήσεων του σπιτιού βρίσκεται ο Γρηγόρης.

Ο Χρήστος Βαρουξής έρχεται αντιμέτωπος με την Άννα Μαρία.

Ποιος είπε τι και σε ποιον; Αυτό γίνεται το βασικό ερώτημα του σπιτιού σε μία εβδομάδα διαφορετική από τις άλλες.

Δείτε το τρέιλερ 

Πηγή: skai.grSource link

Υπ. Οικονομικών: μέτρα ανακούφισης-αποκατάστασης ακραία καιρικά φαινόμενα κυκλώνα Ιανός


Αναλυτικά την υλοποίηση μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» καταγράφει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή που το ακραίο καιρικό φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» και οι πλημμύρες που ακολούθησαν έπληξαν περιοχές της χώρας μας, τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και στήριξης της αποκατάστασης και επιστροφής στην κανονικότητα των τοπικών κοινωνιών.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεσπίστηκαν όλες οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, αλλά και έγιναν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, για την άμεση υλοποίηση ενός πακέτου μέτρων στήριξης των πληγέντων, του οποίου τα οφέλη άρχισαν άμεσα να φτάνουν στους δικαιούχους.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που τέθηκε σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών και, δη, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, βασισμένο στη στενότατη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Ειδικότερα, τα μέτρα που υλοποιήθηκαν είναι:

1ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες (ΦΕΚ 4127 Β’/24.09.2020).

2ον. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση των δήμων της χώρας με συνολικό ποσό 8.050.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, με την αξιοποίηση του μέτρου να προωθείται από τις πρώτες ημέρες από τους δήμους (ΑΔΑ: Ψ3ΟΦ46ΜΤΛ6-0Φ3).

3ον. Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, με συνολικό ποσό 28.950.000 ευρώ, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

Επιπρόσθετα, από τις πρώτες ημέρες, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ξεκίνησε τη διαδικασία διάθεσης 1.000.000 ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιπλέον χρηματοδότηση περιφερειών και δήμων, με συνολικό ποσό 17.000.000 ευρώ, για την αποκατάστασης των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

4ον. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τις πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι (α) το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο από τον ΕΛΓΑ καθορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, (β) ο ΕΛΓΑ μπορεί, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται, και (γ) διατίθενται – για την κάλυψη της επιχορήγησης προηγούμενων ετών – περαιτέρω πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ (Ν. 4737/2020 | ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020).

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφάσισε την πληρωμή προκαταβολών συνολικού ύψους 26.100.000 ευρώ προς του πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες.

5ον. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίστηκαν οι διατάξεις για τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ ενίσχυσης, με μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα (5.000 ευρώ) και σε επιχειρήσεις (8.000 ευρώ) που επλήγησαν από τη θεομηνία (Ν. 4728/2020 | ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση των τεχνικών λεπτομερειών και ειδικότερων ζητημάτων για την υποβολή της αίτησης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΦΕΚ 4430 Β’ /07.10.2020).

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία διαπίστωσης της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης για χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής (ΦΕΚ 4434 Β’/07.10.2020).

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 άνοιξε η πλατφόρμα για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός» στο: https://ianos-aid.services.gov.gr, ενώ από τις 9 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε η χορήγηση της ενίσχυσης προς τους δικαιούχους.

6ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίστηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των στελεχών που δύναται να συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών, με στόχο την προώθηση της καταγραφής των ζημιών για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων (Ν. 4728/2020 | ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 βελτιώθηκε το σχετικό πλαίσιο με τις προβλέψεις για τροφοδότηση της διαδικασίας ανά τακτά διαστήματα και για χορήγηση προκαταβολής ως μέρος της επιχορήγησης (ΥΑ 107541ΕΞ2020 – ΦΕΚ 4181 Β’/28.09.2020).

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 θεσπίστηκαν διατάξεις για την αποζημίωση των μελών των επιτροπών της Περιφέρειας και για την επέκταση του πλαισίου επιχορηγήσεων και σε ζημιές που αφορούν αποθηκευμένα προϊόντα και μέσα παραγωγής, όπως το έγγειο κεφάλαιο (Ν. 4737/2020 | ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020).

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (ΑΔΑ: 6Α68Η-ΛΣΓ).

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής (20%) σε πληγέντες σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, που αφορά 15 δικαιούχους (ΦΕΚ 4742 B’/26.10.2020).

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής (20%) για την αποζημίωση των πληγέντων στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και στον Δήμο Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που αφορά 26 δικαιούχους (ΦΕΚ 4742 B’/26.10.2020).

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 εστάλη εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής προς τις Περιφέρειες για την παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του πλαισίου επιχορήγησης επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που προσεγγίζονται ως επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και σχετικές διευκρινίσεις από τον ΕΛΓΑ.

7ον. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΦΕΚ 4432 Β’ /07.10.2020).

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: α) Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, β) Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και γ) Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 4431 Β’/07.10.2020).

8ον. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μέτρα προστασίας και στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός».

9ον. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Σχεδιάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, κατά τον οποίο θα υπάρχει ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί.

10ον. Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίστηκε διάταξη για την αναστολή, έως και τις 30.09.2021, της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» (Ν. 4728/2020 | ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).

11ον. Προστασία της εργασίας στις πληγείσες περιοχές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίστηκε η προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών εντός του επόμενου τριμήνου, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους (Ν. 4728/2020 | ΦΕΚ 186 Α’ /29.09.2020).

12ον. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία παρατάθηκε η λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής (ΦΕΚ 4051 Β’/21.09.2020).

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία παρατάθηκε η λήξη της προθεσμίας καταχώρησης των δικαιούχων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούλιο (ΦΕΚ 4077 Β’/21.09.2020).

13ον. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές.

Στις 13 Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκε το Έγγραφο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενεργοποίηση του πλαισίου ρύθμισης και αναστολής των  ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές (ΑΔΑ: Ψ5Μ146ΜΤΛΚ-ΝΒΘ).

14ον. Εφαρμογή ακατάσχετου ενισχύσεων για τις καταστροφές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίστηκε το αφορολόγητο και ακατάσχετο της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες (Ν. 4728/2020 | ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).

15ον. Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων (ΑΔΑ: 66ΔΞ465ΧΘΞ-ΛΑΠ).

Συνεπώς, έχουν διαμορφωθεί όλες οι θεσμικές και κανονιστικές προϋποθέσεις για τη στήριξη των πληττόμενων από τον «Ιανό» περιοχών και για την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Η υλοποίηση αυτών συνεχίζεται, με ταχείς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να φτάσει, το συντομότερο δυνατόν, η στήριξη και αρωγή στους πολίτες. Και αυτό, όλο και με μεγαλύτερη ένταση, υλοποιείται.

Πηγή: skai.grSource link

Τι θα δείτε στο Big Brother (trailer)


Οι υποψήφιοι αρχηγοί το ρίχνουν στα… σουτ διεκδικώντας τον τίτλο και τα προνόμια.

Η εβδομαδιαία δοκιμασία βάζει τους συγκάτοικους να μετρήσουν… αρνάκια την ώρα που ορισμένες σχέσεις δοκιμάζονται…

Ο Χρήστος Βαρουξής πιέζεται πολύ από την απουσία του αδελφού του ενώ έρχεται και σε κόντρα με τη Σοφία Δανέζη.

Δείτε εδώ το τρέιλερ:

 

Πηγή: skai.grSource link