Εξι ψηφοδέλτια για την ΚΕΔΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξι ψηφοδέλτια για την ΚΕΔΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Eξι ψηφοδέλτια αναμένεται να κατατεθούν στις εκλογές για το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, εφόσον από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας θα θέσουν υποψηφιότητα δύο δήμαρχοι: Ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ανακοινώσει εδώ και λίγες ημέρες την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Χθες, και ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,  ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητά του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΚΕΔΕ. Στη συνέντευξη παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος του οργάνου ως δήμαρχος Αμαρουσίου στην προηγούμενη θητεία της αυτοδιοίκησης, ενώ συνολικά και 64 δήμαρχοι από όλη τη χώρα έχουν εκφράσει επωνύμως τη στήριξή τους. Ο δήμαρχος Τρικάλων, από την πλευρά του, δήλωσε στην «Κ» ότι είναι σε επικοινωνία με πολλούς δημάρχους, καθώς θεωρεί ότι είναι η ώρα να περάσουμε στην επόμενη ημέρα για την αυτοδιοίκηση «αναζητώντας τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις».

Ως ανεξάρτητος θα θέσει υποψηφιότητα ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, όπως ενημέρωσε τους δημάρχους με επιστολή του πριν από περίπου έναν μήνα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», πρόσθεσε ότι θα είναι υποψήφιος και για την προεδρία της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής). Σημειώνεται ότι ο κ. Ιωακειμίδης διετέλεσε και στην προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία πρόεδρος της ΠΕΔΑ. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επίσης πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η στήριξή του από το ΚΙΝΑΛ, λόγω των συγκρούσεων με την πρόεδρο του κινήματος Φώφη Γεννηματά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποιο σχήμα θα συμμετέχει στις εκλογές για το προεδρείο της ΚΕΔΕ, εφόσον εξετάζεται και η περίπτωση συνεργασιών.

Ωστόσο, στην περίπτωση που αποφασιστεί κάθοδος με αυτόνομο σχήμα, είναι πολύ πιθανό να τεθεί επικεφαλής ο τέως δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ο οποίος έχασε τη δημαρχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών για λίγες, μόλις 56, ψήφους από τον αντίπαλό του Ιωάννη Γκίκα. Αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, όπως και ο επικεφαλής του.

Το ΦΕΚ

Εως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για το προεδρείο της ΚΕΔΕ, λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στον τρόπο εκλογής των αυτοδιοικητικών. Οπως όλα δείχνουν, οι εκλογές για την ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Οκτωβρίου ή και στις αρχές Νοεμβρίου, ταυτόχρονα ή αμέσως μετά τις εκλογές για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. 

Source link