Φίδι αποστράγγισης, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

Φίδι αποστράγγισης, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

Η πατάτα που ξεφλουδίσατε στον νεροχύτη της κουζίνας σας, οι τρίχες που στροβιλίζονται μέσα στην αποχέτευση της μπανιέρας σας και ο μικρός πλαστικός στρατιώτης που έριξε το παιδί σας στην τουαλέτα είναι μερικά από τα μικρά ατυχήματα ή λάθη που συμβαίνον συχνά. Όταν το νερό δεν αποστραγγίζεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε η ακόμη χειρότερα, δεν αποστραγγίζεται καθόλου οι επαγγελματίες υδραυλικοί της εταιρείας 24gr.gr έχουν πάντα στην εργαλειοθήκη τους ένα φίδι αποστράγγισης. Εσείς;

Αυτό το εύχρηστο εργαλείο ονομάζεται επίσης φίδι αποστράγγισης ή τρυπάνι αποστράγγισης, είναι απλώς ένα μακρύ, χοντρό, εύκαμπτο σύρμα που «φιδίζει» σε αποχετεύσεις και σωλήνες για να απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτά τα μπλοκαρίσματα έρχονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη, ανάλογα με τη συνιστώμενη χρήση.

Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε το σωστό φίδι αποστράγγισης, είτε για τουαλέτα που μπλοκάρει είτε για νεροχύτη, αυτός ο οδηγός σας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να αναζητήσετε και συγκεντρώνει τις καλύτερες επιλογές φιδιού αποστράγγισης για αποτελεσματικότητα και ευκολία χρήσης.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το καλύτερο φίδι αποστράγγισης

Εάν προτιμάτε να μην καλέσετε έναν υδραυλικό για μια επίσκεψη, είναι σημαντικό να έχετε το κατάλληλο εργαλείο εάν αντιμετωπίζετε μια βουλωμένη αποχέτευση. Έτσι, αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε σωστά το καλύτερο φίδι αποστράγγισης για το σπίτι σας.

Σκεφτείτε αν ένα χειροκίνητο ή ηλεκτρικό μοντέλο θα ήταν το καλύτερο και σκεφτείτε τον τύπο της κεφαλής φιδιού που θα ήταν πιο αποτελεσματικός. Λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και τις πρόσθετες δυνατότητες του προϊόντος που αναφέρονται παρακάτω κατά την αγορά.

Χειροκίνητο έναντι ηλεκτρικού

Τα περισσότερα φίδια αποστράγγισης έχουν μια μικρή μανιβέλα που γυρίζει με το χέρι για να προχωρήσει και να αποσύρει το καλώδιο. Αυτά τα χειροκίνητα φίδια αποστράγγισης είναι καλά για περιστασιακή χρήση στο σπίτι για να ξεμπλοκάρουν απλά μπλοκαρίσματα στην κουζίνα ή στο μπάνιο, νεροχύτη ή τουαλέτα.

Εάν αναμένετε να χρησιμοποιείτε ένα φίδι αποστράγγισης σε τακτική βάση ή σχεδιάζετε την αντιμετώπιση μεγάλων φράξεων σε υδρορροές ή πλυντήρια ρούχων, ο επιπλέον μυς και η μειωμένη καταπόνηση των χεριών ενός ηλεκτρικού φιδιού αποστράγγισης μπορεί να το κάνουν την καλύτερη επιλογή.

Αυτά τα εργαλεία προωθούν και αποσύρουν το καλώδιο με το πάτημα ενός κουμπιού και τροφοδοτούνται πιο εύκολα από επίμονα τσόκαρα. Αυτή η επιπλέον προφορά έρχεται με μια πριμοδότηση. Τα ηλεκτρικά φίδια υδραυλικών εγκαταστάσεων τείνουν να κοστίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα χειρωνακτικά τους.

Υλικό

Τα φίδια αποστράγγισης είναι ανθεκτικά στο νερό, αλλά πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αντισταθούν στις διαβρωτικές επιπτώσεις των απορριμμάτων και των χημικών καθαριστικών αποστράγγισης. Με αυτό κατά νου, οι κατασκευαστές φιδιών αποστράγγισης χρησιμοποιούν πλαστικό ABS υψηλής ποιότητας και εύκαμπτο χάλυβα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Ένα φίδι κατασκευασμένο αποκλειστικά από πλαστικό ABS θα είναι πιθανότατα λιγότερο ακριβό από ένα μεταλλικό μοντέλο και επίσης κάπως πιο κοντό από ένα τυπικό φίδι αποστράγγισης. Λόγω της μικρής προσέγγισης και της μεγάλης ευελιξίας τους, τα πλαστικά φίδια ABS χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για την αφαίρεση φραγμών που δεν είναι πολύ βαθιά ή δύσκολα να περάσουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι καλά για να διώξουν τις συστάδες τρίχας από το ντους.

Τα τυπικά και βαριά επαγγελματικά φίδια αποστράγγισης μπορούν να χρησιμοποιούν πλαστικό ABS στη λαβή ή το τύμπανο, αλλά το πραγματικό φίδι είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο χάλυβα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Το βαρύτερο και πιο άκαμπτο μεταλλικό υλικό καθιστά ευκολότερο να σπρώχνεται σκληρά φράγματα και να πλοηγείστε στο σύστημα αποστράγγισης. Αυτά τα φίδια τείνουν να έχουν μήκος μεταξύ 10 και 25 ποδιών και μερικά είναι πάνω από 50 πόδια.

Μήκος και πάχος καλωδίου

Τα φίδια αποστράγγισης έρχονται σε μερικά τυπικά μήκη και πάχη. Για να αντιμετωπίσετε κοινά οικιακά ζητήματα, όπως το να ξεμπλοκάρετε νεροχύτη , μπανιέρα ή ντους, θα πρέπει να είναι αρκετό ένα καλώδιο 25 ποδιών με πάχος 1/4 έως 5/16 της ίντσας.

Όσοι ζουν σε ένα πολυώροφο σπίτι με μπάνια στον επάνω όροφο μπορεί να είναι καλύτερα με ένα φίδι που έχει ένα καλώδιο 50 ποδιών, το οποίο είναι ικανό να φτάσει σε βουλώματα σε μεγαλύτερους σωλήνες.

Για ένα πιο σοβαρό φράξιμο στους κύριους σωλήνες νερού του σπιτιού, μπλοκαρίσματα πιο κάτω από τον αποχετευτικό νεροχύτη της κουζίνας από ένα τυπικό φράξιμο τροφίμων ή προβλήματα με την αποστράγγιση του πλυντηρίου, μπορεί να ζητηθεί ένα πιο σκληρό φίδι αποστράγγισης.

Μερικές φορές ονομάζονται μηχανές μεσαίας αποστράγγισης, αυτά τα ισχυρά εργαλεία έχουν συνήθως ένα παχύτερο καλώδιο – συχνά 1/2 ίντσα σε διάμετρο – και εκτείνονται έως και 75 πόδια για να φτάσουν βαθιά στις υδραυλικές γραμμές.

Σχεδιασμός κεφαλής

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κεφαλιών στην άκρη του καλωδίου ενός φιδιού αποστράγγισης: κεφαλές κοπής και πηνία ή οδοντωτές κεφαλές. Ορισμένα φίδια αποστράγγισης επιτρέπουν τη μετατόπιση των κεφαλών, αλλά τα περισσότερα έχουν μία σταθερή κεφαλή.

  • Οι κοπτικές κεφαλές έχουν κάπως αιχμηρά πτερύγια ή αγκάθια για να μασούν στερεά τσόκαρα, όπως κομμάτια φαγητού ή λίπους, ρίζες, μεγαλύτερα κομμάτια σαπουνιού, παχύς θρόμβους φύλλων και λάσπης και άλλους τύπους αρκετά στερεών ουσιών που μπορεί να μπλοκάρουν ένα σωλήνα. Αυτές οι κεφαλές βρίσκονται συχνότερα σε μεγάλους, ισχυρούς τροχούς αποστράγγισης που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.
  • Τα πηνία ή τα οδοντωτά κεφάλια είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα οικιακού φράγματος. Αυτές οι κεφαλές έχουν είτε ένα πηνίο από χοντρό σύρμα είτε μια οδοντωτή κεφαλή που κολλάει σε εμπόδια για να τραβήξει αντικείμενα από την αποχέτευση. Είναι η καλύτερη επιλογή για την ανάκτηση παιχνιδιών ή κοσμημάτων από τουαλέτες ή αποχετεύσεις νεροχύτη , το τράβηγμα των μαλλιών που έχουν μαζευτεί από την αποχέτευση της μπανιέρας, την αντιμετώπιση των χαρτιών ή την πάνα, ή την απόξεση φλούδων φρούτων ή άλλων φραγμών τροφίμων που δεν είναι στερεά.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Η αναδυόμενη τεχνολογία έχει έρθει στο βασικό φίδι αποστράγγισης για να βελτιώσει την ευκολία χρήσης και απόδοσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  1. Τα φώτα LED σε φίδι αποστράγγισης μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να περιηγηθεί στους σωλήνες όταν χρησιμοποιείται με κάμερα φιδιού αποστράγγισης (δείτε παρακάτω). Τα φώτα LED μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στη λαβή για να φωτίσουν την περιοχή εργασίας.
  2. Οι κάμερες προστίθενται στο τέλος του φιδιού, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν τα πάντα στον αγωγό και να διαγνώσουν τα προβλήματα οπτικά, σε αντίθεση με το “αίσθηση”. Μια κάμερα θα βοηθήσει επίσης τον χρήστη να γνωρίζει εάν τα φράγματα έχουν καθαριστεί πλήρως ή μόνο εν μέρει.
  3. Τα κιτ καθαρισμού αποστράγγισης συνοδεύονται από μια σειρά εργαλείων, προϊόντων καθαρισμού και αξεσουάρ που βοηθούν στην ολοκλήρωση της εργασίας.

Συχνές ερωτήσεις για το φίδι αποστράγγισης

Τα φίδια αποστράγγισης είναι απλά εργαλεία, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, έτσι ώστε ο καθαρισμός της αποχέτευσης να είναι εύκολη υπόθεση. Συνεχίστε να διαβάζετε για πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί ένα φίδι αποστράγγισης, τι είδους φίδια χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες και λάβετε απαντήσεις σε άλλες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα εργαλεία υδραυλικών εγκαταστάσεων,

Ερ. Πώς λειτουργεί το φίδι αποστράγγισης;

Αντί να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο για να πιέσει το νερό και τον αέρα μέσω των σωλήνων, ένα φίδι αποστράγγισης είναι ένα φυσικό εργαλείο που τροφοδοτείται στην αποχέτευση. Όταν το φίδι συναντήσει ένα φράγμα, περιστρέφεται προς το εμπόδιο για να το διασπάσει ή να πιάσει τη μάζα και να το τραβήξει έξω.

Ε. Τι είδους φίδια χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί;

Συνήθως, οι επαγγελματίες υδραυλικοί θα έχουν περισσότερα από ένα φίδια. Αυτά περιλαμβάνουν σύντομα, οδοντωτά φίδια αποστράγγισης για την αφαίρεση φραγμών τρίχας, τυπικά μεταλλικά φίδια αποστράγγισης που μπορούν να φροντίσουν τα περισσότερα κοντινά τσόκαρα και ισχυρά ηλεκτρικά φίδια αποστράγγισης που μπορούν να φτάσουν τα 50 πόδια σε μήκος για να διώξουν τα τσόκαρα που είναι θαμμένα στη μέση του συστήματος αποχέτευσης.

Ε. Πώς ξεκλειδώνετε μια αποχέτευση με ένα φίδι;

Το να χτυπήσετε ένα αποχετευτικό δίκτυο είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Τοποθετήστε το φίδι στην αποχέτευση, τροφοδοτώντας το αργά περαιτέρω στο σύστημα μέχρι το φίδι να αντιμετωπίσει αντίσταση. Σε αυτό το σημείο, περιστρέψτε το φίδι ενάντια στην απόφραξη μέχρι το εύκαμπτο καλώδιο να τροφοδοτηθεί ελεύθερα μέσω των σωλήνων.

Εάν το μπλοκάρισμα δεν σπάσει, προσπαθήστε να τραβήξετε αργά το φίδι. Είναι πιθανό ότι τα στερεά μπλοκαρίσματα μπορούν να μπλεχτούν με το φίδι, επιτρέποντας στα συντρίμμια να τραβηχτούν έξω από την αποχέτευση αντί να εξαναγκαστούν προς τα κάτω. Αφού αφαιρέσετε το φίδι, τρέξτε το νερό με πλήρη δύναμη για λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσετε ότι το μπλοκάρισμα έχει αφαιρεθεί ή διαλυθεί.

Ε. Πώς μπορείτε να περάσετε ένα φίδι από την παγίδα Ρ;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ξεπεράσετε την παγίδα Ρ στο σύστημα αποστράγγισης. Ένα λεπτό, εύκαμπτο φίδι δεν θα δυσκολευτεί να ελιχθεί σε στενές γωνίες. Εάν ένα τέτοιο φίδι δεν είναι αρκετά σφιχτό για να διασπάσει βαριά τσόκαρα, δοκιμάστε ένα παχύ φίδι με μανιβέλα ή μηχανική μανιβέλα που στρίβει φυσικά το φίδι έτσι ώστε να μπορεί να κατευθυνθεί προς τη σωστή διαδρομή.

Εάν αυτές οι επιλογές αποτύχουν, σκεφτείτε να αφαιρέσετε την παγίδα P για να εισαγάγετε το φίδι πέρα ​​από αυτό το προβληματικό σημείο. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε την παγίδα P μόλις οι σωλήνες τσιμπηθούν.

Ε. Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε φίδι αποστράγγισης;

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το φίδι αποστράγγισης στην αποχέτευση σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να μειώσετε την πιθανότητα φράγματος.

Τελικές σκέψεις

Η πρόσληψη ενός επαγγελματία υδραυλικού για την αντιμετώπιση ενός ήπιου φράγματος ή μπλοκαρίσματος μπορεί να είναι δαπανηρή, οπότε μια μικρή επένδυση σε ένα φίδι αποστράγγισης μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Μερικές φορές που αναφέρονται ως φίδια υδραυλικών εγκαταστάσεων ή τρυπάνια αποστράγγισης, αυτά τα εργαλεία προσφέρουν έναν γρήγορο, αποτελεσματικό τρόπο για να καθαρίσετε τους φραγμένους νεροχύτες και άλλα προβλήματα αποστράγγισης και χρησιμοποιούνται στη θέση ή σε συνδυασμό με ένα χημικό καθαριστικό αποστράγγισης.

Δείτε περισσότερα για υδραυλικούς: