Να προτιμήσω το iPhone 13 ή το iPhone 14;

Να προτιμήσω το iPhone 13 ή το iPhone 14;

Μια σύγκριση iPhone 14 και iPhone 13 (θήκες κινητών) θα σας φανεί χρήσιμη είτε σκέφτεστε μια αναβάθμιση είτε απλά θέλετε να μάθετε τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τηλεφώνων. Άλλωστε, η Apple μπορεί να παρουσίασε μόλις το iPhone 14, αλλά το iPhone 13 παραμένει προς πώληση στο κατάστημα της Apple σε μειωμένη τιμή.

Με την πρώτη ματιά, το iPhone 14 μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με το iPhone 13, αλλά υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου και φωτεινότερου αισθητήρα κύριας κάμερας, λειτουργιών ασφαλείας όπως το Emergency SOS μέσω δορυφόρου και του Crash Detection και μια ελαφρώς πιο ισχυρή έκδοση της Apple chipset A15 Bionic.

Ωστόσο, το iPhone 13 έχει πλέον μειωθεί και παραμένει ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα. Αυτός ο οδηγός iPhone 14 vs iPhone 13 θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο τηλέφωνο είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας.

phone 14 vs. iphone 13: σχεδιασμός και οθόνη

Το iPhone 14 μοιάζει πολύ με το iPhone 13. Και τα δύο είναι κατασκευασμένα από γυαλί και αλουμίνιο με γυαλιστερή πλάτη. Το iPhone 14 διαθέτει κεραμική ασπίδα στο μπροστινό γυαλί για πρόσθετη ανθεκτικότητα, όπως και το προηγούμενο μοντέλο.

Το iPhone 13 άλλαξε τη διάταξη της μονάδας κάμερας από κατακόρυφα στοιβαγμένους φακούς σε διαγώνια διατεταγμένους στο πίσω μέρος. Το iPhone 14 ακολουθεί αυτή την προσέγγιση. Μπροστά, χρησιμοποιεί την ελαφρώς μικρότερη εγκοπή που εμφανίστηκε στο iPhone 13 αντί για την αποκοπή Dynamic Island που χρησιμοποιούν τώρα τα μοντέλα iPhone 14 Pro.

Το iPhone 14 διατίθεται σε πέντε χρώματα: Midnight, Starlight, Blue, Purple και Red. Τα χρώματα του iPhone 13 περιλαμβάνουν Ροζ, Μπλε, Μεσάνυχτα, Αστρικό, Πράσινο και Κόκκινο.

Η Apple έχει φέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο iPhone 14. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της θερμικής απόδοσης του τηλεφώνου και μια νέα λειτουργία δορυφορικού SOS έκτακτης ανάγκης που θα σας επιτρέψει να λάβετε βοήθεια ακόμα και όταν δεν υπάρχει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Η Apple έχει επίσης καταργήσει τη φυσική θήκη SIM στα μοντέλα iPhone 14 των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι το iPhone 14 είναι ένα τηλέφωνο μόνο με eSIM. Επομένως, εάν θέλετε ένα δίσκο κάρτας SIM, το iPhone 13 μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Απόδοση και διάρκεια μπαταρίας

Ένα νέο iPhone σημαίνει κανονικά νέα chipset, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του iPhone, αυτό δεν ισχύει για τα iPhone 14 και iPhone 14 Plus. Η Apple έχει κολλήσει με το high-end A15 bionic που τροφοδοτούσε τη σειρά iPhone του περασμένου έτους, αν και δεν είναι ακριβώς η ίδια σιλικόνη που χρησιμοποιούσε το iPhone 13. Αντίθετα, αυτό είναι το ίδιο τσιπ που βρίσκεται στο iPhone 13 Pro, επομένως η Apple υπόσχεται βελτίωση 18% για οποιαδήποτε σύγκριση iPhone 14 έναντι iPhone 13.

Ψάχνετε για νέο πυρίτιο της Apple; Δοκιμάστε τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, τα οποία διαθέτουν και τα δύο το A16 Bionic 4 νανομέτρων.

Όσο για το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus, το A15 παραμένει ένα αρκετά ισχυρό τσιπ που φέρνει τον ίδιο 6πύρηνο CPU 16-πύρηνο Neural Engine, αλλά το iPhone 14 απολαμβάνει τώρα μια GPU 5 πυρήνων για ενισχυμένη απόδοση gaming. Το A15 Bionic επιτρέπει επίσης λειτουργίες υπολογιστικής φωτογραφίας όπως το Photonic Engine για καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Το iPhone 14 αξιολογείται για έως και 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, 16 ώρες βίντεο ροής και 80 ώρες ήχου. Το iPhone 13 βαθμολογείται για 19 ώρες, 15 ώρες και 75 ώρες, επομένως θα πρέπει να δείτε μια ώθηση με το iPhone 14. Αυτά είναι υπέροχα νέα, καθώς το iPhone 13 διήρκεσε σχεδόν 10,5 ώρες στη δοκιμή μπαταρίας μας, κάτι που ξεπερνά το μέσο smartphone.

Κάμερες

Μερικές από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις που περιλαμβάνονται στο iPhone 14 αφορούν τις κάμερές του. Όπως και ο προκάτοχός του, τα νέα μοντέλα iPhone 14 διαθέτουν ένα ζευγάρι πίσω κάμερες 12MP — η μία κύρια κάμερα και η άλλη υπερευρυγώνια λήψη. Αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος αισθητήρας του iPhone 14 είναι πολύ μεγαλύτερος με μεγαλύτερα pixel (1,9 microns) και με ταχύτερο διάφραγμα f/1,5 και σταθεροποίηση εικόνας με μετατόπιση αισθητήρα).

Όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουν καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο, παρέχοντας καλύτερες λεπτομέρειες και λιγότερο θόρυβο. Η νυχτερινή λειτουργία θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί με την έκθεση τώρα δύο φορές πιο γρήγορη. Η λειτουργία Photonic Engine βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε όλες τις κάμερες.

Η μπροστινή κάμερα στο iPhone 14 έχει επίσης αλλάξει. Αυτή η νέα κάμερα TrueDepth έχει διάφραγμα ƒ/1,9 που υποτίθεται ότι βοηθά σε χαμηλό φωτισμό. Αντίθετα, το iPhone 13 αρκείται σε διάφραγμα f/2.2. Και έχετε αυτόματη εστίαση για πρώτη φορά σε μπροστινή κάμερα iPhone με το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus.

Όσον αφορά το βίντεο, η Apple παρουσίασε μια νέα λειτουργία Action που έχει σχεδιαστεί για να προσθέτει καλύτερη σταθεροποίηση σε βίντεο που λαμβάνονται εν κινήσει στο iPhone 14.

Συμπέρασμα

Το iPhone 14 φέρνει ορισμένες αναβαθμίσεις, όπως δορυφορική συνδεσιμότητα έκτακτης ανάγκης SOS, ανίχνευση σύγκρουσης και βελτιώσεις στη φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό. Ακόμη και με αυτές τις βελτιώσεις, θα βρείτε πολλές ομοιότητες με το iPhone 13.

Αυτό περιλαμβάνει τον επεξεργαστή A15 Bionic, την οθόνη (με εξαίρεση το μεγαλύτερο μοντέλο iPhone 14 Plus) και τη συνολική σχεδίαση. Με το iOS 16, το iPhone 13 θα έχει επίσης όλες τις πιο πρόσφατες λειτουργίες λογισμικού της Apple, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμόσιμης οθόνης κλειδώματος.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών: